Fyra tips till kommuner som är nyfikna på WordPress

Av David Blomberg

Under hösten har Whitespace jobbat med Höörs kommuns nya webbplats. Utgångspunkten är Helsingborgs ramverk för WordPress-webbplatser. Här delar vår huvudutvecklare Anders Fajerson med sig av erfarenheterna. 

Whitespace står för design, stöd kring innehållsstrategi och teknisk utveckling av webbplatsen. Genom att använda Helsingborgs stads ramverk kan Höörs kommun dra nytta av det arbete och erfarenheter som Helsingborg har samlat på sig.

Jag ställde några frågor till vår utvecklare Anders Fajerson, som leder Whitespaces utvecklingsteam:

Hur funkar WordPress generellt som plattform för en så pass omfattande webbplats?

– Det fungerar alldeles utmärkt, så länge som du har rätt inställning till hur plattformen används. För att det ska bli en riktigt bra och lättförvaltad webbplats brukar det krävas ungefär lika stor arbetsinsats som om webbplatsen hade varit baserad på Drupal eller Episerver. Det är viktigt att jobba på ett strukturerat sätt med utveckling, och det har Helsingborg lagt grunden för i sin plattform.

Vad var den mest positiva överraskningen med att använda Helsingborgs stads ramverk?

– En av plattformens absolut största styrkor är möjligheten att komponera sidor med hjälp av block för innehåll. Då blir det lättare att skapa en bra användarupplevelse, och det behövs färre sidmallar. En annan positiv överraskning är att ramverket är så omfattande och samtidigt välbyggt. Till exempel följer Helsingborg en standard för att utöka med nya funktioner. Vi följer samma standard när vi jobbar med plattformen, istället för att bara plocka russinen ur kakan. Det betyder att vi kan vara med och höja kvaliteten i Helsingborgs plattform, och i den vidareutveckling som vi gör för Höörs kommun.

Finns det någon nackdel med att jobba med ramverket?

– Det är en kunskapströskel att komma igång, eftersom det är ett omfattande ramverk. Vi har till exempel kopplat bort viss funktionalitet som inte har varit relevant för Höörs kommun, och även omarbetat funktioner så att de matchar de behov som finns hos Höör. Sedan har det krävts en del extra planering och eftertanke för att se hur vi kan skapa en design och upplevelse som matchar Höörs kommun, tar hänsyn till ramverkets förutsättningar och även till krav på tillgänglighetsområdet.

Har du något tips till kommuner som funderar på att byta till WordPress?

– Lyssna på erfarenheter från andra kommuner och de som har genomfört liknande projekt. Helsingborgs stad har en massa kunskap och ordnar användarträffar då och då. Jag och vår UX-designer Peter kommer till exempel att vara med på en användarträff 21 oktober och dela med oss av fler erfarenheter från arbetet med Höörs kommun.

 

Vill du få fler tips inför ditt webbprojekt? Ladda ner vår checklista för val av webbyrå eller ta kontakt med mig så berättar jag mer. Du hittar mina kontaktuppgifter på vår kontaktsida.