Alla blogginlägg

Här är de viktigaste förbättringarna i Matomo version 5

I slutet på september släpps en ny version av Matomo. Undrar du vad som är nytt och vad det kommer att innebära för dig? Matomo-experten Marcus Österberg guidar dig igenom de största och viktigaste förändringarna.

Hur stor skillnad du kommer att märka när du börjar jobba med Matomo 5 beror till stor del på vilken din roll inom webbanalys är. Enligt Whitespaces analysteam, som testat en betaversion av Matomo 5 sedan den släpptes, är det inget i deras vardag som direkt står ut som en ny funktion. Du som jobbar som analytiker kommer alltså inte att uppleva särskilt stor skillnad. Men för dig som jobbar i gränssnittet och för dig som ser till att tekniken fungerar, kommer upplevelsen att bli mycket bättre.

Matomo 5 innehåller över hundra nyheter, förbättringar och förändringar. Är du nyfiken på exakt vilka så sker utvecklingen helt öppet på Github. En snabb titt på etiketterna för förändringar visar att det i stor utsträckning handlar om buggar, tekniska saker som regressioner och lite gränssnittsbuggar. Men det finns också cirka tjugo förändringar i version 5 som är klassade som förbättringar av något. Exempelvis kan du nu:

  • kopiera textsträngar enklare med ett knappklick
  • dra nytta av beräknade fält för att följa attribuering/konvertering på sidor
  • anpassa e-postrapporter.

Andra förbättringar är mer produktinterna, så som att stödet för Do-Not-Track (DNT) tagits bort och att antalet arkiverare som körs samtidigt begränsats.

Så här har Whitespace bidragit till Matomo 5

Section titled Så här har Whitespace bidragit till Matomo 5

Matomo är, som du säkert vet, resultatet av vad communityt runt produkten tar sig an. Finns det något man vill förbättra är det inte konstigare än att engagera sig och det är precis vad Whitespace gjort och gör. Vi har redan gjort vårt populära Modern-tema kompatibelt med Matomo 5. Det är gratis och kan laddas ner från Matomos officiella marknadsplats.

Vi tyckte också att Matomo med version 5 kunde behöva lite av en nystart på svenska. Idag, 1700 översättningar och många timmar senare, kan vi stolt meddela att andelen som är översatt till svenska är uppe på över 99 %! I skrivande stund är svenska det fjärde mest heltäckande språket inne i Matomo, något du som använder Matomo på svenska kommer att kunna dra nytta av under hösten.

Med det skickar vi en passning till våra nordiska grannar som fortfarande har en hel del kvar innan de närmar sig svenskan. Norskt bokmål är på 74 %, finska på 55 %, danska på 43 % och isländska på 6 %.