Eslövs kommun

Ny webbplats och intranät på sex månader när Eslövs kommun bytte SiteVision mot WordPress och Municipio.

Besök eslov.se

Behov

Eslövs kommun hade en äldre webbplats och intranät baserade på SiteVision. Både webbplatsen och intranätet innehöll mycket gammal information, som inte var relevant. Intranätet hade låg användning utanför stadshuset och en enkät hade visat att det fanns stora förändringsbehov.

Agil utveckling

Eslövs kommun valde att lämna SiteVision och byta till WordPress och Municipio. I Muncipio finns ett stort antal basfunktioner som ofta efterfrågas av kommuner. Hit hör bland annat ett personaliserat flöde på intranätet, en evenemangskalender och feedbackfunktioner (”hade du nytta av informationen på den här sidan?”).

Sex månader från start till lansering

Design och utveckling av intranätet och webbplatsen drevs parallellt. Ambitionen var att lansera både webbplatsen och intranätet inom sex månader, för att slippa stora extrakostnader för de gamla licenserna.

Eslöv siktade redan från början på att lansera MVP-versioner av både webbplatsen och intranätet. En MVP-version, eller ”Minimum Viable Product” innebär att bara lanseringskritisk funktionalitet och innehåll finns med. Allt annat får vänta till uppföljande lanseringar.

– MVP-tänket är klokt. Efter en första lansering kommer ofta insikter och feedback som hjälper en att göra bättre vägval och prioriteringar. Då är det skönt att ha kvar en stor del av budgeten, och kunna utveckla det som kommer göra skillnad för Eslövs användare, säger Whitespaces projektledare Olle Morin.

Eslövs två projektledare jobbade med ett av Whitespaces WordPress-team, med stöd av Olle. Arbetet drevs i sprintar, och redan efter första sprinten fick kommunen tillgång till en utvecklingsversion av webbplatsen. Parallellt med utvecklingsprojektet arbetade kommunen om informationsstruktur och innehåll på både webbplatsen och intranätet.

Hållbar design

Utvecklingen av Eslövs Kommuns nya webbplats utgick från kommunens befintliga grafiska profil.

– Mitt mål var att ge webbplatsen en egen identitet som speglar framåtandan i kommunen. Genom att använda samma designelement till flera komponenter, funktioner och interaktioner kunde jag skapa enhetlighet, berättar Whitespaces formgivare Linn Nilsson.

Linn följde principen för modulär design, och drev designprocessen parallellt med att webbplatsen utvecklades.

– Istället för att designa hela sidor på direkten så börjar jag med de minsta designelementen, som till exempel call-to-action knappar. Med elementen bygger jag sedan upp puffar och andra komponenter. Modulär design möjliggör att enklare kunna skapa en design som dels håller ihop idag, men som också går att utveckla effektivt över tid.

Eslöv startsida

Resultat

Kommunen lanserade ny webbplats och intranätet på mindre än sex månader. Nu fortsätter arbetet med att förbättra och vidareutveckla hela Eslövs digitala närvaro. Planen är att renodla eslöv.se och använda Municipio för att bygga upp tjänster och webbplatser för delar av kommunens verksamhet, som till exempel Medborgarhuset.

Teamet

Anders Rehn

Anders Rehn

Utvecklare

Linn Nilsson

Linn Nilsson

UX-designer

Jonas Berglund

Jonas Berglund

UX-designer

Olle Morin

Olle Morin

Projektledare

Relaterat innehåll

Vad är Municipio?

Municipio är en WordPress-baserad webbplattform som framför allt används av kommuner och kommunala bolag. Initiativet till Municipio kommer från Helsingborgs stad, och plattformen kallas ibland kort och gott Webbplattform Helsingborg. Läs mer om Municipio

Ta kontakt med Whitespace

Vill du diskutera ett projekt eller är nyfiken på Whitespaces tjänster inom digital utveckling? Hör av dig till David Blomberg, som är strateg och kundansvarig på Whitespace. Kontakta oss