Alla blogginlägg

Så kommer du igång med Matomo – utan egen drift

Whitespace har erbjudit molndrift av Matomo sedan 2017. Här beskriver David Blomberg tänket bakom molntjänsten.

Whitespace har jobbat med molndrift av Matomo sedan 2017. Idag erbjuder vi två populära Matomo-molntjänster. Oavsett vilken tjänst du väljer stannar datan i Sverige, och du har full tillgång till Whitespaces Matomo-support.

Två Matomo-alternativ för olika behov

Section titled Två Matomo-alternativ för olika behov

Numera erbjuder Whitespace två olika Matomo-tjänster för kunder med olika behov. Båda tjänsterna har mycket hög säkerhet och är fullt förenliga med GDPR.

Matomo med privat molndrift från Whitespace innebär att du får en egen Matomo-installation. Här ingår möjlighet att använda Single Sign On för inloggning och full administratörstillgång. Det här passar organisationer med stora trafikvolymer, flera webbplatser och många användare. SCB, Skatteverket och SL är några av de som använder den här tjänsten.

Matomo-tjänsten från Whitespace drivs i Whitespaces delade Matomo-miljö. Du väljer på vilka webbplatser (eller intranät) Matomo ska användas och kan komma igång snabbt ert nya webbanalysverktyg.

I båda tjänsterna ingår tillgång till Whitespaces Matomo-support som leds av webbanalytikern Niklas Ternstedt.

Drift i Sverige

Section titled Drift i Sverige

Whitespace ansvarar för driften av Matomo. I tjänsten ingår:

  • Backup – av både konfiguration och insamlad data.
  • Uppdateringar av servermjukvaran
  • Versionsuppdateringar av Matomo och de moduler som används.
  • Tillgång till Whitespaces Matomo-support under kontorstid, vardagar. Vi har en supportledare med fokus specifikt på Matomo.

Matomo drivs på servrar hos vår partner Glesys. Det innebär drift i Sverige med svensk personal. Glesys är certifierade enligt ISO 27001 och jobbar därför med riskbaserat informationssäkerhetsarbete.

Fokuserad uppstart

Section titled Fokuserad uppstart

Matomo går att anpassa i hög utsträckning. Du kan addera funktionalitet via moduler och även skapa ett anpassat utseende för användargränssnittet. Med det sagt siktar vi i de flesta fall på en snabb och fokuserad uppstart. Det går utmärkt att jobba agilt med fortsatt anpassning av både Matomo.

I ett uppstartsmöte går vi tillsammans igenom vad ni behöver göra för att komma igång med Matomo. Vi pratar bland annat om hur ni jobbar med analys idag, för att utifrån det kunna göra grundläggande anpassningar av Matomo. Efter mötet sätter Whitespace upp och konfigurerar Matomo-tjänsten, och ger er tillgång till den.

I samband med uppstarten är det vanligt att Whitespace stöttar på flera områden. Här är några exempel:

  1. Anpassad spårning. Vi hjälper ofta till att konfigurera Matomo Tag Manager, för att se till att spårningen fungerar på det sätt ni vill.
  2. Utbildning och introduktion till Matomo. Vi tittar på behovet tillsammans med er och sätter en plan. Utbildningarna leds av Niklas Ternstedt eller Marcus Österberg.
  3. Strategi och arbetssätt. Det är inte ovanligt att de som väljer Matomo också vill passa på att tänka till kring kring arbetssättet för webbanalys.

Köp Matomo som molntjänst

Section titled Köp Matomo som molntjänst

Hör av dig till mig om du vill veta mer om Matomo som en molntjänst. Du når mig på 070 - 481 60 72 – eller så kan du använda kontaktformuläret här nedanför.

Jobbar du på en kommun eller myndighet? I så fall så är det bra att känna till att vår molntjänst går att avropa via flera av Kammarkollegiets ramavtal.

Fler tjänster inom Matomo

Section titled Fler tjänster inom Matomo

Molndrift av Matomo är är en flera Matomo-tjänster som Whitespace erbjuder.