Alla blogginlägg

Vad är Matomo?

Matomo är en plattform för webbanalys, och ett alternativ till Google Analytics. Matomo (som tidigare hette Piwik) växer snabbt i Sverige.

Matomo är tillgänglig som öppen källkod. Du väljer om du vill driva den på egna servrar, i molnet eller köpa Matomo som en molntjänst. De flesta kunder vi på Whitespace jobbar med har valt att låta oss driva deras Matomo-tjänst i molnet.

Fördelar med Matomo

Section titled Fördelar med Matomo

Här är fyra fördelar med Matomo:

  1. Du kontrollerar datan som du samlar in. Med Google Analytics delar du med dig av anonym besöksstatistik till Google. I kombination med annan data är det teoretiskt möjligt att få en detaljerad bild av vem besökaren är, och exempelvis använda för annonsering.
  2. Du kan samla in personlig data. Google Analytics användarvillkor innebär att du inte har rätt att samla in data som kan användas för att identifiera individen. Med Matomo har du inte den begränsningen. Den här möjligheten ska givetvis användas med ansvar, och i enlighet med dataskyddsförordningen.
  3. Du kan använda Matomo på alla intranät och digitala tjänster. Ofta är det tekniskt möjligt att använda Google Analytics. Däremot kan organisationens policy för datahantering innebära att det inte är tillåtet att sända data till externa tjänster. Med Matomo väljer du helt själv var analysplattformen ska drivas.
  4. Inga begränsningar på API-anrop. När vi jobbar med analys kombinerar vi ofta data från flera källor, och använder oss av API:er för att hämta ut informationen. Med Google Analytics finns det begränsningar av hur ofta du får anropa API:t för att hämta ut data från Google Analytics.

Tänk på säkerheten

Section titled Tänk på säkerheten

Med Matomo så är det du som systemägare som ansvarar för att datan hanteras på ett säkert sätt. Här ingår att se till att det moln eller server där Matomo drivs är uppsatt på ett sätt som minimerar risken för intrång, och att Matomo regelbundet uppdateras. Det här är saker som Google sköter åt dig när du använder Google Analytics.

Whitespaces tjänster inom Matomo och webbanalys

Section titled Whitespaces tjänster inom Matomo och webbanalys

Här är fem exempel på vad vi brukar göra kring Matomo och webbanalys:

  1. Molndrift av Matomo. SCB, Skatteverket, Uppsala kommun och SL är några av de som har valt molndrift av Matomo från Whitespace. Här finns mer information om Matomo som en molntjänst.
  2. Etablering av ett arbetssätt kring webbanalys. Vi ser över vilka nyckeltal som är relevanta att följa upp – och hur du gör det i praktiken
  3. Utökad spårning, för att exempelvis spåra konverteringar på ett bra sätt.
  4. Förbättrad rapportering. Vårt mantra är att bara följa upp det du har möjlighet att agera på. Vi ser till att relevant statistik presenteras på ett lättillgängligt sätt via anpassade rapporter i Matomo eller i en extern dashboard.
  5. Utveckling av tjänster som använder data från Matomo.

Vill du ha en personlig introduktion till Matomo?

Hör av dig till mig, David Blomberg, om du vill veta mer om Matomo och hur ni kan komma igång. Kolla även in vårt webbinarium om Matomo.

Kontakta mig på 070 - 481 60 72 eller david.blomberg@whitespace.se.

David Blomberg