Vad är Municipio?

Municipio är en WordPress-baserad webbplattform som framför allt används av kommuner och kommunala bolag. Initiativet till Municipio kommer från Helsingborgs stad, och plattformen kallas ibland kort och gott Webbplattform Helsingborg. Sedan 2017 har fler än 10 kommuner och kommunala bolag byggt nya webbplatser eller intranät på plattformen.

Av David Blomberg

Vi på Whitespace har jobbat med Municipio sedan vi inledde vårt samarbete med Höörs kommun, som lanserade sin webbplats 2017. Vi får ofta nyfikna frågor om plattformen. Här har jag samlat sex vanliga frågor och svar om Municipio.

#1. Vad ingår i Municipio?

Municipio finns för publika webbplatser och intranät. För webbplatser finns flera teman, för olika typer av webbplatser. Det går antingen att anpassa ett av dessa eller bygga ett nytt tema.

Det finns också många färdiga Municipio-moduler. Här är några exempel:

  • Feedbackfunktion, med en vy där redaktören ser en sammanställning och får förslag på sidor att åtgärda
  • En komplett evenemangsfunktion. Du kan skapa ett formulär för att låta användare skicka in förslag, som du sedan kan moderera före publicering. Evenemangsfunktionen har en sökfunktion, och blir helt integrerad på webbplatsen.
  • Automatisk avpublicering av innehåll
  • En digital anslagstavla, med möjlighet för administratörer att söka fram historik över tidigare publicerade anslag.
Mobiltelefon som visar webbplatsen för Eslövs kommun

Eslövs kommun använder Municipio för webbplatser och intranätet.

Eftersom plattformen bygger på WordPress går det också att använda alla vanliga WordPress-moduler.

#2. Varför finns Municipio?

Det finns 290 kommuner i Sverige. Sett till de behov som deras webbplatser ska hantera finns det större likheter mellan kommunerna än skillnader. Visst vore det bra om en kommun som behöver en ny webbplats kan dra nytta av den utveckling som andra kommuner redan har gjort, istället för att börja om från början? Liknande initiativ har funnits länge, till exempel när det gäller att skapa en kommungemensam innehållsstruktur.

#3 Är det något företag som står bakom Municipio?

Nej, och det är det fina. Municipio är ett Open Source-projekt och de kommuner och andra aktörer som bidrar till projektet styr utvecklingen.

Whitespace har i skrivande stund bland annat byggt webbplatser baserade på Municipio åt Höör, Hörby och Eslöv. Vi har också byggt intranät för Eslöv och Åstorp.

#4 Hur får jag reda på mer?

Ta gärna en titt på Helsingborgs webbplats om Municipio, skicka ett mail till mig eller ta kontakt med någon av de kommuner som redan använder plattformen.

#5 Ska jag välja WordPress och Municipio eller SiteVision?

Om du jobbar för en kommun så är min varmaste rekommendation att välja Municipio. Då kan du dra nytta av en mängd funktioner som redan finns. Samtidigt får du möjlighet att vara med och föra den kommunala digitaliseringen framåt genom att själv bidra till plattformen.

#6 Behöver jag ha egna utvecklare för att kunna använda Municipio?

Nej, det behöver du inte. Däremot är det bra om du har ett supportavtal med en webbbyrå, som bland annat kan hjälpa till att installera Municipio-uppdateringar när de släpps.

David Blomberg är strateg och kundansvarig på Whitespace, som han var med och startade 2013. David jobbar bland annat med Eslövs kommun. Här kan du läsa mer om uppdraget för Eslöv

Webbinarium: intro till Municipio

Video: intro till Municipio

Municipio är webbplattformen som Trelleborg, Eslöv, Helsingborg + fler än 10 andra använder. Men hur funkar den egentligen? Och hur kan Municipio hjälpa dig att jobba mer effektivt med innehåll? Häng med på vårt 20 minuter korta webbinarium så får du svaren. Olle Morin från Whitespace och Henrik Pässler från Eslövs kommun håller i trådarna. Se webbinariet när det passar dig
Därför bytte Eslövs kommun SiteVision mot WordPress

Därför bytte Eslövs kommun SiteVision mot WordPress

I början av 2018 drog Eslövs kommunikationsavdelning igång arbetet med att byta ut både webbplatsen och intranätet. Ett halvår senare lämnade de SiteVision Cloud till förmån för WordPress-baserade Municipio-plattformen. Läs mer

Ta kontakt med Whitespace

Vill du diskutera ett projekt eller är nyfiken på Whitespaces tjänster inom digital utveckling? Hör av dig till David Blomberg, som är strateg och kundansvarig på Whitespace. Kontakta oss