Tydligare identitet och bättre användarupplevelse för Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR tog hjälp av Whitespace för att undersöka hur väl deras webbplats levde upp till verksamhetens mål och besökarnas behov. Resultatet blev en helt ny användarupplevelse och design som bättre matchar besökarnas förväntningar.

Akademikerförbundet mobil

Användarcentrerade behov

Akademikerförbundet SSR är ett fackförbund för samhällsvetare i olika yrkesroller. De vände sig till Whitespace för en omdesign av sin befintliga webbplats. Uppdraget bestod av att skapa en mer användarvänlig mobilupplevelse, en enhetligare design, och en struktur som ger överblick och tydliga ingångar till det viktigaste innehållet.

Akademikerförbundet komponenter

Från effektmål till wireframes

Arbetet inleddes med en Top Task-inspirerad enkät. Utgångspunkten var de effektmål som webbplatsen ska bidra till. Ett av de viktigaste är att stötta medlemsrekrytering. I våra workshops med SSR arbetade vi fram hypoteser om behoven hos olika målgrupper. Genom en enkät fick användarna själva rösta på vad som är viktigast för dem. Resultatet blev en topplista över vilket innehåll och vilka delar som behövde prioriteras i den nya designen.

Genom förarbetet fångade Whitespace också upp behovet att modernisera designen så att den tydligare matchar förbundets identitet. Designen ska förstärka och lyfta fram det budskap som förmedlas genom bild, video och text.

Ett viktigt fokus var att skapa en mer enhetlig och mobilanpassad design. “Mobil först” var en bärande princip. Vi behövde hitta sätt att förtäta sidorna på små skärmar, men utan att plocka bort innehåll. Därtill var det viktigt att få fram navigering och ingångar anpassade för olika användarbeteenden och målgrupper, och för en stor mängd innehåll.

En prototyp av webbplatsen togs först fram i wireframes som sedan fick form och färg. Detta implementerades sedan i en agil projektmodell där arbetet bedrevs i sprintar. Genom täta och snabba feedbackloopar kunde vi tillsammans med SSR finjustera varje modul, funktion och designkomponent.

Det är vanligt att sidor med mycket innehåll blir långa och oöverskådliga på små skärmar. Här fick vi använda oss av både traditionella och lite ovanliga lösningar.

Linn Nilsson, Lead UX Designer
Akademikerförbundet desktop

Ny enhetlig användarupplevelse

Med omdesignen fick SSRs webbplats ett generellt ansiktslyft med påtagliga prestandaförbättringar under huven. Designen har harmoniserats till ett konsekvent uttryck med tydlig och mobilvänlig struktur. Rätt information visas vid rätt tillfälle.

Navigeringen löstes med en megameny i kombination med relevanta snabblänkar och brödsmulor. Sidor med mycket innehåll har försetts med ankarlänkar. Med dessa kan användarna direkt kan hoppa till väsentliga rubriker. Och genom att utnyttja möjligheten till att scrolla i sidled tar innehåll och puffar inte upp onödig plats på höjden.


Vill din verksamhet förbättra användarupplevelsen på er webbplats?

Hör av dig till David Blomberg070-4816072 eller david.blomberg@whitespace.se