Alla blogginlägg

Matomo 5 har släppts! Här är de viktigaste förbättringarna

Undrar du vad som är nytt i Matomo 5 och vad det kommer att innebära för dig? Matomo-experten Marcus Österberg guidar dig igenom de största och viktigaste förändringarna.

Matomo 5 innebär att användargränssnittet för dig som webbanalytiker får bättre användbarhet med tydliga ikoner, understrukna länkar, bättre utformade notiser och mer snabbladdade rapporter.

Matomo 5 innehåller över hundra nyheter, förbättringar och förändringar

Section titled Matomo 5 innehåller över hundra nyheter, förbättringar och förändringar

Utvecklingen av Matomo sker helt öppet på Github. En genomgång av etiketterna för förändringar visar att det i stor utsträckning handlar om buggar och fel som rättas till. Men det finns också ett tjugotal förändringar i version 5 som är klassade som förbättringar, exempelvis att:

  • textsträngar går att kopiera enklare med ett knappklick.
  • beräknade fält kan nyttjas för att följa attribuering/konvertering på sidor.
  • e-postrapporterna går att anpassa.
  • processerna för att aggregera rapportdata har förändrats genom att antalet arkiverare som körs samtidigt har begränsats.

Så här har Whitespace bidragit till Matomo 5

Section titled Så här har Whitespace bidragit till Matomo 5

Matomo är, som du säkert vet, resultatet av vad communityt runt produkten tar sig an. Finns det något man vill förbättra är det inte konstigare än att engagera sig och det är precis vad Whitespace gjort och gör. Vi har redan gjort vårt populära Modern-tema kompatibelt med Matomo 5. Det är gratis och kan laddas ner från Matomos officiella marknadsplats.

Vi tyckte också att Matomo med version 5 behövde en nystart på svenska. Idag, 1700 översättningar och många timmar senare, kan vi stolt meddela att andelen som är översatt till svenska är uppe på över 99 %! I skrivande stund är svenska det fjärde mest heltäckande språket inne i Matomo, något du som använder Matomo på svenska kommer att kunna dra nytta av.

Kontakta mig och mina kollegor om du vill veta mer om Matomo och hur du använder den nya versionen på bästa sätt!