Vad är Headless CMS?

Blogginlägg av Peter Antonius

Headless CMS och Decoupled CMS är två begrepp som har dykt upp på senare år. Här berättar jag vad det innebär, och tipsar om vilka för- och nackdelar Headless CMS har jämfört med vanliga CMS-verktyg.

Vad är Headless CMS?

Ett vanligt CMS-verktyg som Drupal, WordPress och Episerver består av en del för att spara och hantera innehåll och en uppsättning mallar, moduler och funktioner för att presentera innehållet. Ett Headless CMS sköter enbart innehållshanteringen. Du når innehållet via ett API och hur du väljer att presentera det är helt enkelt upp till dig och din webbyrå. Det ligger utanför CMS-verktyget.

Fördelar med Headless CMS

Headless CMS ger en uppdelning mellan innehåll och den teknik och design som behövs för att visa innehållet för en besökare på en webbplats. Det ger flera fördelar.

  • För mig som designer och frontendutvecklare blir det enklare att designa och bygga webbplatser eller digitala tjänster runt innehållet – att jobba content first. Ska du bygga en helt ny webbplats så kan redaktörer börja jobba med innehållet i CMS-verktyget innan jag eller någon annan utvecklare har skrivit en enda rad kod.
  • Innehållet går att strukturera på det sätt du vill, och är inte begränsat av mallar i ett vanligt CMS-verktyg.
  • Vidareutveckling och förändringar blir enklare. Du kan t.ex. skapa en webbplats med ett helt nytt utseende utan att behöva göra någon utveckling alls i CMS-verktyget. Migrering av innehåll går snabbare, och i många fall behövs det inte.
  • Du väljer fritt hur och var du vill att innehållet ska presenteras, eftersom det inte är låst i ett verktyg.

Finns det några nackdelar?

Det finns några saker som webbutvecklare behöver tänka lite extra på. Det handlar framför allt om funktioner som följer med på köpet i vanliga CMS-verktyg. Ett exempel är förhandsvisning av opublicerade sidor.

Exempel på Headless CMS-verktyg

Ett av de mest kända är ett molnbaserat CMS-verktyg som heter Contentful. Men även traditionella CMS-verktyg som WordPress och Drupal har numera API:er som gör att det går att använda dem som Headless CMS.

Vill du veta mer om Headless CMS? I så fall är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Whitespace.

Om Peter Antonius

Peter Antonius är UX-designer på Whitespace. Peter brinner för användbara och tillgängliga gränssnitt.

Fler blogginlägg

Från en ö i norra ishavet

Linda Plogmark är projektledare på Whitespace. Under första halvåret 2018 arbetade hon på distans från ishavet. Läs om hennes äventyr och erfarenheter från ön Sørøya i Nordnorge. Läs mer om Lindas äventyr

Vad är designmönster och modulär design?

De senaste åren har modulär design blivit allt mer populärt. Whitespaces UX-designer Peter Antonius tipsar om ett mer hållbart sätt att jobba med design. Läs mer