Alla blogginlägg

Vad är Headless CMS?

Headless CMS och Decoupled CMS är två begrepp som har dykt upp på senare år. Här berättar jag vad det innebär, och tipsar om vilka för- och nackdelar Headless CMS har jämfört med vanliga CMS-verktyg.

Vad är Headless CMS?

Section titled Vad är Headless CMS?

Ett vanligt CMS-verktyg som Drupal, WordPress och Episerver består av en del för att spara och hantera innehåll och en uppsättning mallar, moduler och funktioner för att presentera innehållet. Ett Headless CMS sköter enbart innehållshanteringen. Du når innehållet via ett API och hur du väljer att presentera det är helt enkelt upp till dig och din webbyrå. Det ligger utanför CMS-verktyget.

Fördelar med Headless CMS

Section titled Fördelar med Headless CMS

Headless CMS ger en uppdelning mellan innehåll och den teknik och design som behövs för att visa innehållet för en besökare på en webbplats. Det ger flera fördelar.

  • För mig som designer och frontendutvecklare blir det enklare att designa och bygga webbplatser eller digitala tjänster runt innehållet – att jobba content first. Ska du bygga en helt ny webbplats så kan redaktörer börja jobba med innehållet i CMS-verktyget innan jag eller någon annan utvecklare har skrivit en enda rad kod.
  • Innehållet går att strukturera på det sätt du vill, och är inte begränsat av mallar i ett vanligt CMS-verktyg.
  • Vidareutveckling och förändringar blir enklare. Du kan t.ex. skapa en webbplats med ett helt nytt utseende utan att behöva göra någon utveckling alls i CMS-verktyget. Migrering av innehåll går snabbare, och i många fall behövs det inte.
  • Du väljer fritt hur och var du vill att innehållet ska presenteras, eftersom det inte är låst i ett verktyg.

Vill du ha en personlig introduktion till Headless CMS?

Hör av dig till mig, David Blomberg, om du du är mer nyfiken på Headless CMS och vad tekniken kan innebära för er.

Kontakta mig på 070 - 481 60 72, david.blomberg@whitespace.se, eller boka ett videomöte direkt i min kalender.

David Blomberg

Finns det några nackdelar?

Section titled Finns det några nackdelar?

Det finns några saker som webbutvecklare behöver tänka lite extra på. Det handlar framför allt om funktioner som följer med på köpet i vanliga CMS-verktyg. Ett exempel är förhandsvisning av opublicerade sidor.

Exempel på Headless CMS-verktyg

Section titled Exempel på Headless CMS-verktyg

Fredrik Johansson har skrivit ett blogginlägg om några av de Headless CMS-alternativ som finns. Det dyker hela tiden upp nya, molnbaserade Headless CMS. Men även traditionella CMS-verktyg som WordPress och Drupal har numera API:er som gör att det går att använda dem som Headless CMS.

Om Linn Nilsson

Section titled Om Linn Nilsson

Linn Nilsson är UX-designer på Whitespace. Linn brinner för användbara och tillgängliga gränssnitt.