Vad är PWA eller Progressive Web Apps?

Blogginlägg av Peter Antonius

En Progressive Web App eller PWA använder teknik i moderna webbläsare för att skapa en snabbare och mer engagerande upplevelse för besökare. Whitespaces Peter Antonius reder ut begreppen och tipsar om användningsområden där en PWA kan göra extra nytta.

Utvecklingen av webbläsare går snabbt. I flera webbläsare är det möjligt att ta reda på användarens position, skicka pushnotiser och visa anpassat innehåll när besökaren inte har Internet. En Progressive Web App drar nytta av de här funktionerna för att skapa en bättre upplevelse av en webbplats, ett intranät eller en digital tjänst. En bra PWA innebär en användarupplevelse som är snabb, engagerande och oberoende av kvaliteten på användarens uppkoppling.

PWA funkar för alla

”Progressive” är ett viktigt begrepp. Vissa webbläsare har inte stöd för alla funktioner. Om du använder Iphone eller Ipad så saknas stöd för pushnotiser. Använder du Internet Explorer så fungerar inte pushnotiser eller offlinestöd. Tanken med en PWA är att användarupplevelsen fortfarande fungerar riktigt bra även för användare som inte har stöd för alla nya funktioner.

Progressive Web App får det att låta som att tekniken bara vänder sig till mobila besökare, och att syftet är att ersätta traditionella appar. De flesta exempel på PWA:er som lyfts fram är just mobila webbplatser – till exempel Uber och Starbucks. Jag tycker att den verkliga fördelen med PWA-tekniken är att förbättra upplevelsen av en responsiv digital tjänst, som fungerar bra oavsett om användaren surfar via telefonen eller webbläsaren.

Fördelar med PWA

Här är tre fördelar med PWA-tekniken.

  1. Låga kostnader. Du har en webbjänst för alla plattformar, istället för en webbplats och flera appar. Kostnaden för teknikutveckling och förvaltning blir betydligt lägre, och du kan lägga de pengarna på att skapa en bättre upplevelse för besökaren.
  2. Ta bort barriären att ladda ner en app. Du kommer med all sannolikhet få betydligt fler besökare till din PWA jämfört med en mobilapp. Inte minst tack vare att allt innehåll i PWA:n går att googla sig fram till – om du inte aktivt hindrar det.
  3. Dela innehåll utanför appen. En PWA är i grund och botten en webbplats, och användare kan fritt delar innehåll oavsett vilken telefon, webbläsare eller dator som mottagaren använder.

PWA skapar nya möjligheter för alla som över huvud taget inte har övervägt en mobilapplikation.

Var agil

En bra approach är att steg-för-steg bygga in PWA-funktioner i din existerande webbplats eller tjänst. Utgå från de funktioner som skapar störst nytta för besökaren, och fokusera på dem.

En enkel funktion handlar om att beskriva hur webbplatsen ska fungera om användaren sparar ner en genväg till hemskärmen på telefonen. Hur ska ikonen se ut? Ska webbläsarens adressfält visas? Vad ser användaren när hen klickar upp PWA:n från hemskärmen?

Användningsområden

Det finns flera typer av tjänster som kan dra nytta av PWA-tekniken. Här är några exempel:

  • Intranät, där användaren skulle kunna ta del av visst innehåll i offlineläge och framför allt få en bra upplevelse även om man har en dålig uppkoppling. En grundförutsättning är så klart att intranätet går att nå utanför ert nätverk.
  • Nyttotjänster för till exempel tidrapportering, kom ihåg-listor och liknande.
  • En tidningswebbplats, med offlinestöd och pushnotiser vid viktiga händelser.
  • Alla e-handelsplatser. PWA-tekniken går att använda för att göra upplevelsen av din e-handel avsevärt snabbare. Att bygga en app är en för stor investering för många, samtidigt som dina kunder inte kommer ladda ner din app om du inte skapar ett uppenbart mervärde.

Om du vill veta mer om hur du kan dra nytta av PWA-tekniken, ta kontakt med oss på Whitespace.

Om du vill läsa fler artiklar som den här, missa inte att prenumera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Den digitala utvecklingen har aldrig gått snabbare än nu. I vårt nyhetsbrev tar vi upp nya begrepp, goda exempel och delar med oss av tips från våra uppdragsgivare.Läs mer

Därför bytte Eslövs kommun SiteVision mot WordPress

Därför bytte Eslövs kommun SiteVision mot WordPress

I början av 2018 drog Eslövs kommunikationsavdelning igång arbetet med att byta ut både webbplatsen och intranätet. Ett halvår senare lämnade de SiteVision Cloud till förmån för WordPress-baserade Municipio-plattformen. Läs mer
Vad är Headless CMS?

Vad är Headless CMS?

Headless CMS och Decoupled CMS är två begrepp som har dykt upp på senare år. Här berättar Whitespaces Peter Antonius vad det innebär, och tipsar om vilka för- och nackdelar med Headless CMS innebär jämfört med vanliga CMS-verktyg. Läs mer