Alla blogginlägg

Vad är Headless Municipio?

Här förklarar vi varför många kommuner och offentliga organisationer numera väljer Headless Municipio som plattform till sina nya webbplatser.

Municipio är en licensfri webbplattform för offentlig sektor. Initiativet till Municipio kommer från Helsingborgs stad.

Sedan några år tillbaka finns Municipio i två versioner:

  1. Klassisk Municipio är helt och hållet baserad på Wordpress. Det här är originalversionen av Municipio.
  2. Headless Municipio är en vidareutveckling av Municipio. Trelleborgs kommun var drivande i utvecklingen och var först med Headless Municipio när de lanserade trelleborg.se i juni 2020.

Headless Municipio innebär kort och gott att webbplattformen är uppdelad i två delar:

  1. CMS-verktyget används bara för för att skapa och administrera innehåll. Som redaktör har du tillgång till samma redaktörsmoduler och funktioner som i klassisk Municipio.
  2. Webbplatsen (eller intranätet) är en webbapp som hämtar data från CMS-verktyget via ett API.

Läs mer här om hur headless-tekniken fungerar.

Fördelar med Headless Municipio

Section titled Fördelar med Headless Municipio

Numera väljer de flesta Headless Municipio. Staffanstorp, Landskrona och Trosa är några exempel på kommuner som nyligen gjort det.

Genom att välja Headless Municipio får de en plattform med många fördelar:

  • Mycket hög säkerhet. CMS-verktyget är avskärmat från besökaren på webbplatsen. Det här innebär att risken för intrång eller överbelastning är minimal.
  • Full tillgänglighet enligt WCAG 2.1 på AA-nivå.
  • Enklare underhåll. Webbappen och CMS-verktyget kan uppdateras nära nog oberoende av varandra. Och eftersom CMS-verktyget inte har några specialanpassningar går det enkelt att uppdatera till en ny version.
  • Jobba effektivt och långsiktigt med innehåll. Webbplatsen hämtar innehåll via ett API, men samma innehåll kan lika gärna presenteras i en app, e-tjänst, på intranätet eller i en chattbot.
  • Snabb tillgång till nya funktioner. En grundidé med Municipio är samarbetet mellan de verksamheter som har valt plattformen. Här ingår möjligheten att använda de funktioner som kontinuerligt läggs till i plattformen. Och här spelar tekniken i Headless Municipio en roll i och med att den sänker tröskeln för att introducera nya funktioner.

Med andra ord är Headless Municipio ett säkert och långsiktigt plattformsval.

Webbplats, intranät och Mina sidor

Section titled Webbplats, intranät och Mina sidor

Headless Municipio finns för webbplatser, intranät och Mina sidor-portaler. Fredrik Johansson är produktägare för Headless Municipio på Whitespace och har satt ihop en lista över funktioner som ingår i plattformen.