Vad är Municipio?

Municipio är en WordPress-baserad webbplattform som framför allt används av kommuner, kommunala bolag och myndigheter. Sedan 2017 har fler än 20 organisationer valt Municipio.

Helsingborgs stad tog initiativ till Municipio och utvecklade första versionen av plattformen. Whitespace har jobbat med Municipio sedan vi inledde vårt samarbete med Höörs kommun, som lanserade sin webbplats 2017. Nu är vi med och driver utvecklingen av plattformen och communityt runt den. Läs gärna mer om Municipio på whitespace.se/municipio.

Vi får ofta nyfikna frågor om plattformen. Här har jag samlat sex vanliga frågor och svar om Municipio.

#1. Vad ingår i Municipio?

Municipio är en webbplattform som kan användas för webbplatser, intranät och Mina sidor-portaler. För webbplatser finns flera teman, för olika typer av webbplatser. Det går antingen att anpassa ett av dessa eller bygga ett nytt tema.

Det finns också många färdiga Municipio-moduler. Här är några exempel:

  • Feedbackfunktion, med en vy där redaktören ser en sammanställning och får förslag på sidor att åtgärda
  • En komplett evenemangsfunktion. Du kan skapa ett formulär för att låta användare skicka in förslag, som du sedan kan moderera före publicering. Evenemangsfunktionen har en sökfunktion, och blir helt integrerad på webbplatsen.
  • Automatisk avpublicering av innehåll
  • En digital anslagstavla, med möjlighet för administratörer att söka fram historik över tidigare publicerade anslag.

Mobiltelefon som visar webbplatsen för Eslövs kommun Eslövs kommun använder Municipio för webbplatser och intranätet.

Eftersom plattformen bygger på WordPress går det också att använda alla vanliga WordPress-moduler.

#2. Varför finns Municipio?

Initiativet till Municipio kommer från Helsingborgs stad, och det började som en plattform för kommuner.

Det finns 290 kommuner i Sverige. Sett till de behov som deras webbplatser ska hantera finns det större likheter mellan kommunerna än skillnader. Visst vore det bra om en kommun som behöver en ny webbplats kan dra nytta av den utveckling som andra kommuner redan har gjort, istället för att börja om från början?

Med åren har flera kommunala bolag och några myndigheter också fått upp ögonen för Municipio.

#3 Är det något företag som står bakom Municipio?

Municipio är ett Open Source-projekt och de kommuner och andra aktörer som bidrar till projektet styr utvecklingen.

Helsingborg och Whitespace är drivande i utvecklingen av Municipio. Tillsammans står vi bakom municipio.se och de stabila versioner av plattformen som går att ladda ner från Municipios plats på Github.

Whitespace jobbar med ett 15-tal organisationer som har valt Municipio. Eslöv, Trelleborg, Staffanstorp, Riksarkivet och VA-bolaget NSVA är några exempel.

#4 Hur får jag reda på mer?

Ta gärna en titt på Municipios webbplats, skicka ett mail till mig eller ta kontakt med någon av de kommuner som redan använder plattformen.

#5 Ska jag välja WordPress och Municipio eller SiteVision?

Jobbar du på en kommun, myndighet eller ett kommunalt bolag? I så fall är min varma rekommendation att ta en närmare titt på Municipio.

Med Municipio drar du nytta av en mängd funktioner och designlösningar som redan finns. Samtidigt blir du en del av ett bjussigt community som delar både kunskap och funktioner med varandra. Tillsammans driver vi utvecklingen framåt!

#6 Behöver jag ha egna utvecklare för att kunna använda Municipio?

Nej, det behöver du inte. Däremot är det bra om du har ett supportavtal med en webbbyrå, som bland annat kan hjälpa till att installera Municipio-uppdateringar när de släpps.

David Blomberg är strateg och kundansvarig på Whitespace, som han var med och startade 2013. David jobbar bland annat med Eslövs kommun.