Öppen källkod: så kravställer du mot leverantörer
Att navigera i beställningar som bygger på öppen källkod kräver strategi och klarhet i kravställningen från dig som chef eller inköpare. Hur säkerställer du att leverantören lever upp till branschens krav såväl som till företagets krav och förväntningar? Läs vår checklista så får du kött på benen och kan enklare förstå vad som är viktigt att fråga.
Det finns många fördelar med öppen källkod. Det hjälper företag av alla storlekar att få bättre insyn och möjlighet att anpassa, förändra och förbättra koden efter egna behov. Det leder till större anpassningsförmåga och stimulerar innovation. Öppen källkod främjar också samarbete och kunskapsdelning i globala communityn, vilket bidrar till snabbare utveckling och mer hållbara, kostnadseffektiva produkter.
Det finns dock potentiella hot och risker med alla lösningar. Här kommer våra tips på områden att hålla extra koll på för att säkra upp era digitala tjänster.
1. Externa mjukvarupaket
När man använder mjukvarupaket från andra företag, är det viktigt att ha en process för hur dessa väljs ut och hanteras. Målsättningen ska vara att välja paket från kända och pålitliga källor, vilket minskar risken för säkerhetsproblem.
2. Egenutvecklad källkod
Att ta hand om den egenutvecklade källkoden är nyckeln till att varje anpassad lösning är väl granskad och finjusterad för era behov. Genom att ha rätt processer på plats för att kvalitetssäkra koden kan ni enkelt uppdatera den och anpassa den till era behov. Det minskar risken för att era digitala tjänster kraschar när externa paket uppdateras.
3. Kontinuerlig utveckling
En bra uppdateringsprocess är en extra säkerhet som stärker hanteringen av externa paket och er specialanpassade kod. Det gör att alla förändringar, inklusive uppdateringar av externa paket, testas noggrant för att stoppa säkerhetsbrister och hålla ert digitala projekt säkert och tryggt.
4. Automatisk övervakning av säkerhetsbrister
Genom att implementera system som automatiskt håller koll på och varnar för säkerhetsproblem kan ni aktivt hantera dessa risker i realtid. Detta förbättrar skyddsnivån i ert projekt och skapar en robust digital infrastruktur som är förberedd för framtida utmaningar.
Vill du få ännu fler konkreta tips på hur du får bättre koll på din digitala tjänst rekommenderar vi vårt kostnadsfria webbinarium: Styrning av webbplatsen – så får du koll, större effekt och bättre säkerhet.