Vilket Headless CMS ska jag välja?

Jag får ofta frågor om vilket Headless CMS som är bästa valet. Ska man använda Headless WordPress, Headless Episerver eller kanske ett molnbaserat Headless CMS?

Headless CMS är bara innehåll

Med Headless CMS separerar man innehåll från allt som har med design, mallar och moduler att göra, och därmed görs innehållet plattformsoberoende, eller ”frontend-agnostiskt”. Ett Headless CMS tar alltså bara hand om innehåll. Genom API kan man sedan hämta innehållet och presentera det på vilken plattform eller genom vilket gränssnitt som helst.

Om man fullföljer tanken med Headless CMS förstår man varför det är begrepp som ligger rätt i tiden. Kanaler och enheter som kan presentera information ökar i antal. Varför ska man då egentligen låsa sitt innehåll till en enhet, en kanal, en frontend? Innehåll i sin renaste form är å andra sidan oändligt distribuerbart.

Fredrik Johansson

Vill du veta mer om vad Headless CMS innebär så tipsar jag om Linn Nilssons blogginlägg om Headless CMS.

Wordpress och Drupal som Headless CMS

På Whitespace jobbar vi mest med Wordpress och Drupal. De är världens största CMS-verktyg. Många kunder efterfrågar dessa plattformar då de är bekanta för de flesta och enkla att hantera både för dem och oss. De här CMS-verktygen går att göra ”headless”och hämta innehållet via deras inbyggda API. Det innebär att vi kan bygga vår frontend precis som vår kund vill ha det och med Whitespaces egna verktyg och specialkompetens.

Det finns fler fördelar med det här. I och med att vi inte förlitar oss på CMS-verktygets frontend med sin allomfattande funktionalitet kan vi skapa webbplatser med mycket högre prestanda, eller som är bättre på att uppfylla särskilda mål, exempelvis PWA eller sökordsoptimering. Dessutom förenar sig detta väldigt väl med hur vi på Whitespace vill jobba med frontend: genom komponentbibliotek. I ett nytt projekt kan våra UX-designers börja jobba direkt – från ett färdigt bibliotek – medan innehållet kan integreras senare i processen. Och kunden får själv välja precis vilken redaktörsupplevelse de vill använda sig av. Detta tycker vi är ett väldigt bra sätt att utveckla webb på.

Headless-struktur på whiteboard

Headless CMS-verktyg i molnet

Det finns också många CMS-verktyg som är byggda för att verkligen vara Headless. De här CMS-verktygen har ingen frontend alls – du hämtar innehållet via ett API. Flera av de här verktygen är molntjänster. Det sker en väldigt snabb utveckling av marknaden för molnbaserade Headless CMS. Jag gör regelbundna utvärderingar av verktyg, för att se vilka alternativ som är relevanta att rekommendera till Whitespaces kunder. Här är några konkreta exempel på verktyg.

Contentful

Contentful är en av marknadens mest populära Headless CMS-verktyg och har bland annat uppmärksammats av analysföretaget Gartner. Gränssnittet känns något daterat men är överlag tydligt och strukturerat på ett pedagogiskt sätt. En klar nackdel är att Contenful är att det saknas en bra editor med möjlighet att formatera texten. Det får man i så fall lösa med olika tillägg som fungerar sådär. Annars är Contentful ett kapabelt och sofistikerat verktyg som används av t.ex. Spotify och Tui.

Cosmic JS

Cosmic JS har till skillnad från Contentful ett desto trevligare redaktionellt gränssnitt, tydligt och lättanvänt och med inbyggt stöd för wysiwyg. Verktyget har delat upp innehållshanteringen i Buckets (som t.ex. kan vara hel webbplats, en del av en webbplats eller staging-miljö), Objects som representerar en innehållstyp, och slutligen Metafields som är själva datafälten inom ett Object. Enkelt och överskådligt. Cosmic JS finns också i en gratisversion med stöd för en användare.

Sanity

Sanity har ett tydligt och modernt gränssnitt med anpassningar som passar både arbete med datastrukturer och med redaktionellt innehåll. Editor-fälten liknar Gutenberg, Wordpress nya innehållsredigerare, det vill säga mer visuellt och drag'n'drop-baserat. Lite speciellt med Sanity är att det går att ta ner källkoden till deras ”Content Studio” och utveckla och anpassa gränssnittet lokalt med React.js. Sanity är gjort för att användarna själva ska kunna forma verktyget som man vill vilket öppnar upp för många olika användningsområden.

Headless CMS ger möjligheter – med begränsningar

Att arbeta som redaktör enligt ett headless-upplägg har sina fördelar och nackdelar. Flera av molntjänsterna är fortfarande inte riktigt mogna och saknar flera funktioner som man är van vid som redaktör. Samtidigt är till exempel Wordpress och Drupal skapade för att bygga hela webbplatsen inklusive frontend. Det krävs en del arbete, främst med att ta bort funktionalitet, för att göra dem Headless. Men oavsett vilket verktyg du väljer innebär Headless att du gör innehållet plattformsoberoende. Det här skapar helt andra förutsättningar och möjligheter för innehållsprocenter, UX-designers och utvecklare.

Behöver du hjälp att välja rätt headless-lösning för ert nästa projekt?

Hör av dig till David Blomberg070 - 481 60 72 eller david.blomberg@whitespace.se.

David Blomberg